A járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-től a beutazásokat illetően új szabályokat vezet be. Az új rendelet a 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny 195. számában jelent meg.

A 2020. szeptember 1-től bevezetett változtatások leglényegesebb pontjai az alábbiakban foglalhatók össze:

1. Magyar állampolgárok bármely országból érkeznek, 14 nap karanténra kötelezettek. A karantén letöltésének helye

  • ha van magyarországi lakó- vagy tartózkodási helye, akkor az;
  • ha nincs magyarországi lakhelye vagy tartózkodási helye és nem jelentette be a külföldi letelepedését, akkor hatóság által kijelölt karantén;
  • ha nincs magyarországi lakhelye vagy tartózkodási helye és külföldön élő magyar állampolgár (jogi értelemben), akkor vagy kijelölt hatósági karantén, vagy az általa megjelölt helyen – ha az megfelelő – házi karantén.

2. A karanténból csak két negatív teszt alapján lehet szabadulni, amelyek között 48 órának kell eltelnie. Nincs tehát lehetőség semmilyen külföldi teszt figyelembe vételére, minden esetben meg kell kezdeni a karantént. A karantén elhagyása teszt céljából nem alanyi jog, azt a helyi járványügyi hatóságtól kell kérni, amely azt engedélyezheti. A tesztek költségei az állampolgárt terhelik.

3. Főszabály szerint külföldi állampolgárok Magyarországra nem léphetnek be 2020. szeptember 1-je után.

4. A belépési tilalom alól két kivétel lehetséges:

  • Azon személyi kör, akikre a rendelet nem vonatkozik (pl. diplomata-, szolgálati útlevél birtokosa stb.);
  • Azok, akik az új rendelet szerint a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek:
    • Magyarországon állandó tartózkodási jogosultsággal rendelkező külföldiek és családtagjaik ,
    • az idegenrendészeti hatóság által kiadott, 90 napnál hosszabb idejű tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezők;
    • aki magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be;
    • aki a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi – névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére;
    • magyar állampolgár családtagja.

5. A fent leírtakon túl beléphetnek azok a külföldiek is, akiknek a belépést a rendőrség engedélyezte. Ennek szabályozási, eljárási rendje nem változik a korábbiakhoz képest.

6. A belépő külföldinek – kivéve a teherforgalomban belépők, hivatalos beutazók és fertőzésen már átesettek, akikre a rendelet nem vonatkozik – 14 napos karanténba kell vonulniuk. A karatén, illetve a mentesülés szabályai megegyeznek a magyar állampolgárokra vonatkozó szabályokkal, tehát nem lehet semmilyen külföldi teszt eredménnyel mentesülni, függetlenül a kiindulás helyétől.