Koppány Attila, nagykövet

Köszöntöm Magyarország Addisz-Abebai Nagykövetsége honlapján.

Magyarország több mint 60 esztendeje tart fenn kiváló kapcsolatot Etiópiával, kétoldalú együttműködésünk a barátság szilárd alapjain nyugszik. Ez a sokoldalú és sokféle kapcsolatrendszer magába foglalja a gazdasági, politikai, oktatási és kulturális kapcsolatok vetületeit. Az addisz-abebai nagykövetség 2016. évi újranyitása kétoldalú együttműködésünk intenzitásának növekedésében is megmutatkozik, ez különösen az oktatás területén érzékelhető. Magyarország Kormányának Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramja keretében évente 50 etióp diák kezdheti meg tanulmányait Magyarországon. 

Az addisz-abebai nagykövetség dinamikus csapatával kormányközi kapcsolataink élénkítésén munkálkodik, valamint fokozza külgazdasági kapcsolatainkat, melyek reményeink szerint hozzájárulnak Etiópia gazdasági növekedéséhez és fejlesztési projektjei megvalósításához is. Emellett támogatást és tájékoztatást nyújtunk honfitársainknak, hazai kis- és középvállalkozásoknak etiópiai piacra jutási terveik teljesítéséhez.  Helybeli kapcsolatainkat nem csak az etióp kormánnyal és a külgazdaságban érintett helyi cégekkel próbáljuk fejleszteni, hanem az Etiópiában jelenlevő nemzetközi szervezetekkel és a korábban Magyarországon tanult etióp alumni közösséggel is. 

Külgazdasági attasé munkatársunk üzleti kapcsolatainkat erősíti és proaktívan támogatja a hazai vállalatok exporttörekvéseit, befektetési szándékait, ez által sikeresen hozzájárulva hazánk gazdaságdiplomáciai célkitűzéseihez és etiópiai láthatóságának növeléséhez. 

Konzuli részlegünk az etióp állampolgároknak történő vízumkiadás mellett az Etiópiában tartózkodó vagy ide látogatni kívánó magyar állampolgárok kérdéseire válaszol, valamint közreműködik klasszikus illetve érdekvédelmi konzuli vonatkozású ügyeik elintézésében. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden Etiópiában élő, illetve ide látogató honfitársamat arra kérjem, hogy néhány perc ráfordításával  regisztráljon  a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján található linken, mely szükséghelyzetben könnyebb kapcsolattartást biztosít számunkra.  

Szeretném meghívni Önöket, hogy látogassák meg honlapunkat, ahol tájékoztató anyagokat találnak etiópiai tevekénységünkről, valamint a nagykövetség által nyújtott szolgáltatásokról. 

Kellemes időtöltést a honlapon! 

 

Koppány Attila Tamás
nagykövet