2017. február 10-én a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából az izraeli, lengyel, német, olasz, orosz és magyar nagykövetségek szervezésében közös megemlékezésre került sor az ENSZ Afrikai Gazdasági Bizottságában.

A rendezvény a 60/7 (2005) ENSZ közgyűlési határozatról készült dokumentumfilm bemutatásával kezdődött, amelyet az etiópiai zsidó közösség vezetőinek kádisa követett. António Guterres ENSZ-főtitkár ez alkalomból küldött üzenetét Miriam Maluwa, az UNAIDS etiópiai igazgatója tolmácsolta. Az izraeli, lengyel, orosz, magyar, német és olasz nagykövetek/ideiglenes ügyvivők felszólalásait követően Daniel Gold, a Holokauszt litvániai származású túlélője személyes megpróbáltatásain keresztül mutatta be az elszenvedett borzalmakat.

Sági Gábor nagykövet beszédében a Holokauszt magyar vonatkozású aspektusait emelte ki. Részletesen szólt a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnöksége által elért eredményekről. Az afrikai közönségre tekintettel, amelynek személyes kapcsolódása a Holokauszthoz elhanyagolható, felhasználta az alkalmat a Budapest Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért tevékenységének bemutatására is.

A megemlékezésen közel 200-an, a diplomáciai testület tagjai, a nemzetközi szervezetek helyi képviselői, az etióp kormányzati tisztviselők, illetve az addisz-abebai német iskola diákjai vettek részt. A rendezvényt megelőzően és azt követően a résztvevők az izraeli nagykövetség gondozásában összeállított kiállítást tekinthették meg.